Copyright (c)  silviouwhovenier 2010
Silvio ' Uw Hovenier'
Ploeglaan 6
3755 HT Eemnes
fax 035-5338378  tel 06-22560895


                                                              Zo werkt goed tuinonderhoudPlanten op de juiste plek
Door planten op de juiste plek te zetten, krijgt u gezondere planten, en bespaart u op later onderhoud. Planten met een groot bladoppervlak verliezen veel water. Zet deze planten en vochtminnende planten op een schaduwrijke plek in de tuin. Planten met klein, dik en leerachtig blad gedijen op een droge, hete plek. Een goed tuinboek helpt u bij het kiezen van de juiste planten op de juiste plek. Lees ook de labels bij de planten.
Bodembedekkers, ook onder bomen, struiken en heesters, helpen voorkomen dat de bodem uitdroogt.

De tuin bemesten
Een biologisch evenwicht in de tuin bereikt u met het gebruik van natuurlijke mest en compost. Wees voorzichtig met het gebruik van kunstmest. De voedingstoffen komen snel vrij waardoor het risico van overbemesten groot is. De planten 'verbranden' dan, ze krijgen gele bladeren en verwelken.

Zelf composteren
U kunt zelf compost maken uit tuin- en keukenafval. Compost is voor bemesting en bodemverbetering van zowel de moestuin als de siertuin de beste keus. Het brengt voedingsstoffen in de grond, verbetert de structuur van de bodem en houdt het bodemleven gezond. Hierdoor krijgt de plant meer weerstand tegen schadelijke bacteriŽn en schimmels.

Onkruid in de border
Elk zaadje of stukje wortel kan zich ontwikkelen tot hardnekkig onkruid. Consequent verwijderen loont: het voorkomt dat u de opvolgende jaren meer werk heeft aan het wieden van ongewenste planten.

Het gazon
Alleen in een dichte, gezonde grasmat hebben mos en onkruid geen kans. Strooi tenminste eenmaal per jaar kalk. Zure regen en processen in de bodem maken de bodem anders te zuur voor gras. Onkruid kunt u met de hand wieden. Als u dit regelmatig bijhoudt is een onkruidbestrijdingsmiddel niet nodig.
Plotselinge plaatselijke verkleuring van gras kan het gevolg zijn van emelten (larven van de langpootmug). Voorkom schade door eind augustus/begin september als de eieren worden gelegd, het gras kort te houden.

Water geven in de tuin
Geef niet teveel water. Geeft u teveel, dan blijven de wortels kort en zijn zij in periodes van droogte extra kwetsbaar. Planten die minder worden verwend zullen sterkere en langere wortels ontwikkelen.
Als u bij (felle) zon de tuin besproeit, verdampt een groot deel van het water voordat het de wortels bereikt. U kunt ís avonds na zonsondergang sproeien of ís morgens vroeg. Dat laatste is vooral aan te bevelen als u planten heeft die gevoelig zijn voor schimmel. Als u 's avonds sproeit blijven de planten namelijk de hele nacht nat. U heeft dan meer kans op schimmels.

Regenwater benutten
Regenwater dat u opvangt in een regenton, is uitstekend te gebruiken in de tuin. Een regenton kan per jaar zo'n zevenduizend liter drinkwater besparen als dit water ook gebruikt wordt voor andere doeleinden zoals bijvoorbeeld het watergeven van de planten. Hiermee bespaart u jaarlijks tien euro op uw waterrekening (prijspeil 2009).

Gebruik van bestrijdingsmiddelen
De meeste onkruidbestrijdingsmiddelen worden op bestrating gebruikt. Zij zijn bedoeld om alle planten te doden. Middelen op basis van vetzuren zijn minder giftig en snel afbreekbaar, daarom zijn zij vanuit milieu-oogpunt de beste keus als u bestrijdingsmiddelen wilt gebruiken. Omdat ze alleen het blad doden en niet de wortels, zijn ze het meest effectief tegen jonge onkruiden. Het middel werkt heel snel, al na ťťn tot twee uur, mits het op de juiste wijze wordt toegepast. Zie hiervoor de verpakking.
Omdat vetzuren snel afbreken, kunt u na twee tot drie dagen weer nieuwe planten aanplanten. Tegen grotere onkruidplanten en wortelonkruiden moet soms na tien tot veertien dagen opnieuw worden gespoten.